Home Algemeen Algemeen Ambulance Oost en RAV IJsselland: SMART

Ambulance Oost en RAV IJsselland: SMART

2839
0

Enkele weken geleden ontvingen we een TIP over een innovatie die door Ambulance Oost en RAV IJsselland is ontwikkeld, enkele dagen later hebben we zelf de SMART UNIT met eigen ogen kunnen bewonderen op de Rettmobil.

“Continue scholing is van groot belang voor de kwaliteitsbevordering in de ambulancezorg. De ontwikkelingen staan dan ook niet stil. Zo werkten Ambulance Oost en RAV IJsselland nauw samen aan een innovatief opleidingsconcept voor simulatieonderwijs. Het concept draagt de toepasselijke naam SMART, ofwel Simulated Mobile Ambulance Resource Training. SMART biedt ambulancemedewerkers praktische simulatietrainingen met diverse scenario’s: op maat en ‘on the job’. Een speciaal ontwikkeld voertuig speelt een cruciale rol en is aanwezig op de verschillende posten. Daardoor kan getraind worden tijdens de ‘verloren’ wachturen.” aldus Kitty Muntenaar van Ambulance Oost.

De SMART UNIT is een combinatievoertuig welke is voorzien van diverse innovaties op het gebied van scholing zo wordt ons op de Rettmobil verteld.

“De kern van SMART is een speciaal ontwikkeld opleidingsvoertuig, uitgerust met technologische faciliteiten en flexibele ruimte(n) voor regie, debriefing, (e)learning en VR training. Standaard heeft het voertuig een tweepersoonsbemanning: een instructeur chauffeur en een instructeur verpleegkundige (EUSIM basis-instructeur). De instructeurs kunnen vanuit het voertuig de deelnemers observeren, en zorgen voor de bediening van XVR (serious gaming module), de HAL/Gaumard-pop (geavanceerde, draadloos bedienbare oefenpop) en SIMStation (speciale debriefingssoftware waarin onder andere camera- en monitorbeelden kunnen worden opgeslagen).
SMART is locatieonafhankelijk inzetbaar waarbij de individuele leervraag van de professionals altijd leidend is. De invulling van het programma gebeurt in samenspraak met de instructeurs. Training op maat, ondersteund door hightech faciliteiten voor feedback en zelfreflectie, zoals videomonitoring. SMART draagt zo bij aan het verbeteren van de eigen kennis en bekwaamheid én dus de zorgkwaliteit. ” vervolgd Kitty Muntenaar.

Breed trainingsaanbod
SMART is (meer dan) een aanvulling op het reguliere nascholingscurriculum van de ambulancediensten. SMART besteedt bijvoorbeeld veel aandacht aan ‘non-technical skills’, zoals communicatie, samenwerking en het effect hiervan op de patiëntveiligheid. SMART biedt trainingen op alle niveaus en in uiteenlopende formats. Denk aan e-learning, kennisonderwijs, toegang tot internetomgevingen met literatuur. Maar ook: skillstraining op handelingsniveau, en scenariotraining. Tot de mogelijkheden behoort ook Crisis Resource Management training met video interactie. Daarin ligt de focus op handelen dat de patiëntveiligheid vergroot en het foutrisico reduceert. Verder is Virtual Reality beschikbaar voor training 1e auto, triage en command and control. De scenario’s voor SMART trainingen worden voorbereid door experts op specifieke gebieden zoals ALS, PALS, XVR. De SMART instructeurs kunnen daarom gerichte keuzes maken voor de programma’s. Zo krijgt elke training een invulling die afgestemd is op de behoefte of vraag van het betreffende team.

Het concept van trainen op locatie is niet nieuw, meerdere diensten werken al op die manier. Met de SMART ben je echter meer flexibel, de diensten kunnen druk en hectisch zijn. Maar er is soms ook wachttijd op de standplaatsen. Die tijd wordt als de SMART UNIT aanwezig is besteed aan training, bijscholing, enzovoort. Vanuit die gedacht is SMART ontwikkeld. Een innovatief en flexibel concept waarmee je ook op de eigen locaties, serieus kunt trainen en werken aan je professionaliteit. Waarbij je verzekerd bent van persoonlijke feedback van de ervaren instructeurs; dát is maatwerk on the job.
Gesproken over ‘on the job’: het kan natuurlijk gebeuren dat tijdens de SMART-training het ambulanceteam opgeroepen wordt voor een inzet, de instructeur gaat dan mee met de ambulancebemanning hij of zij observeert en geeft daarna feedback op de gebeurtenissen in de praktijksituatie. Zo is SMART multifunctioneel!

smart Fulda Albert (9) smart Fulda Albert (6)

Vorig artikelWanneer is de werkgever oké?
Volgend artikelAmbulanceblog: cijfers achter de schermen
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.