Home Algemeen Algemeen Ambulance ID; identiteit en functie

Ambulance ID; identiteit en functie

3348
4

Tot een aantal jaren geleden gaf AZN en hiervoor de SOVAM, de plactic Ambulance ID kaart uit op credit card formaat. Naast een ingescande gelijkende pasfoto was de gele ID kaart met blauwe Star of Life en het woord ID ook voorzien van naam meestal de voornaam i.v.m. de privacy plus de naam van de werkgever, een pasnummer en een functie vermelding van de houder.  Wie herinnert zich niet de uniformen waarin een insteekhoesje zat opgenaaid voor de te dragen ID kaart?

De uitgifte van de kaart werd gestaakt doordat deze onnodig werd bevonden en mogelijk ook vanwege de kosten die ermee gemoeid waren, alhoewel de kaarten niet vaker dan een keer per 3 a 5 jaren vernieuwd werden. Legio collega’s liepen hierdoor met een kaart rond waarop de foto duidelijk tot hun jeugdige jaren behoorde en waarbij ook de vermelde geldigheidsdatum reeds lang voorbij was.

Recente ontwikkelingen op veiligheidsgebied en terreurbestrijding, denk o.a. aan de aanslagen in Frankrijk, België laten zien dat een herinvoering van een gedegen nationaal ambulance ID card eens temeer vereist is. Herkenbaarheid en identificatie als een bevoegd hulp/zorgverlener is van belang in het voorkomen van aanslagen, denk maar aan de mogelijkheid waarbij een terrorist zich kan voordoen als hulpverlener in een ontvreemd ambulance uniform. Een nationale ambulance ID card is niet de ultieme oplossing maar wel een van de schakels in voorkomen van misbruik van ambulance imago en materiaal en materieel. Niet voor niets beschikken krijgsnacht, politie en brandweer en GHOR over ID cards.

Ook in situaties waarbij vrij ambulancepersoneel wordt opgeroepen om bijstand te verlenen bij incidenten etc. kan het handig en gewenst zijn zich te legitimeren als ambulancezorgverlener. Tevens versterkt het de betrouwbaarheid richting het algemene publiek en onze patiënten en hun naasten.
Daarbij kan de kaart voorzien worden van een electronische vingerafdruk en idealiter gebruikt worden om toegang te krijgen tot de eigen en andere ambulanceposten, ziekenhuizen, openbare gebouwen, en dienen om pollers en slagbomen te openen. In Qatar functioneert bijvoorbeeld zo’n systeem naar tevredenheid van de nationale ambulancedienst.

Herinvoering van een ID card is niet zaligmakend maar wel een van de schakels in het versterken van de eigen veiligheid en betrouwbaarheid als ambulancezorg in Nederland.

Vermelden van de functienaam op het uniform is een fenomeen dat niet in iedere regio voorkomt. Sommige collega’s hebben een bloedhekel aan de vermelding van de functienaam; ‘’we zijn toch allemaal gelijk’’ is dan vaak het gehoorde argument. Misschien niet zo vreemd voor de Nederlandse houding van ’’ doe maar gewoon dan de je al gek genoeg’’

In de praktijk blijken echter veelal de voordelen van het vermelden van de functienaam. In de CRM bevordert het de snelle herkenbaarheid van de zorgverleners richting collega’s, andere disciplines zoals; HAP-medewerkers, ziekenhuismedewerkers, politie, brandweer en de rest van het Nederlandse publiek.
Daarbij hoeft men zich niet te schamen voor de functie die men uitvoert. Of je nu ambulancechauffeur bent of ambulanceverpleegkundige of zorgambulancemedewerker, zichtbaarheid en vermelden van de functienaam is misschien in het begin even wennen voor de drager maar het schept eerder duidelijkheid en een collegiale band dan dat het ongelijkheid in de hand zou werken. We hebben immers een beroep waarvoor we ons niet hoeven schamen maar best trots op mogen zijn.

Vorig artikelRAVU introduceert nieuwe ambulancemotor
Volgend artikelTraumacentrum Zuidwest-Nederland; ETS oefensystematiek
Joffry van Grondelle
Na HBO-V sinds 1997 werkzaam als ambulanceverpleegkundige in ambulancezorg (regio Haaglanden), 2002 gediplomeerd ambulance verpleegkundige (GGD Den Haag / RAV - GGD Haaglanden. Hierna de praktijkopleiders opleiding bij InHolland via RAV Haagalanden (incompany) en tegelijkertijd de docentenopleiding Verpleegkunde behaald, gevolgd aan Hogeschool Leiden. Sinds september 2014 als AVP en Rapid Responder werkzaam bij Ambulance Amsterdam. Interesse in innovatie in acute zorg & ambulancezorg, onderzoek en practische toepassing van de resultaten in de ambulancezorg, efficiente zorgdifferentiatie en zorg op maat voor iedere (acute) patient, rapid responder systeem, kritisch maar opbouwende houding t.o.v. de sector en invloeden/beleid van binnen en buitenaf. Voorstander van uitbouwen van deskundigheid,scope of practice & invloed van AVP-en en verpleegkundig specialisten binnen een hoogwaardige zorggedifferentieerde ambulancezorg.

4 REACTIES

 1. Oneens, zou niet weten wat en agent, brandweerman, of personen van Rijkswaterstaat voor vragen kunnen stellen waar ik als chauffeur geen antwoord op kan geven.
  Komen wij bij een patiënt thuis waar een huisarts aanwezig is, dan luisteren wij SAMEN naar de overdracht niet alleen de verpleegkundige.
  Overigens beantwoorden wij op onze dienst de vraag van de huisarts “aan wie hij kan overdragen” met het antwoord: aan ons.
  Misschien is het ook een optie om de verpleegkundige weer in een wit uniform te steken, en de chauffeur in een grijze pantalon met blauwe blouses en dito jack .
  Dit natuurlijk om de herkenbaarheid te vergroten voor eenieder.

 2. Ben het er helemaal mee eens ook de functie naam op het uniform ik zelf ben chauffeur en het gebeurt vaak dat de huisarts tegen mij begint en als je dan later zegt u moet bij me collega zijn. Bij onze dienst hebben we dat dus niet misschien iets voor het nieuwe uniform. Willem

 3. Helemaal mee eens ! Komt hier nog een vervolg op ?

Reacties zijn gesloten.