Home Algemeen In de media Ambulance en brandweer samen naar reanimatiemelding in Brabant Midden-West-Noord

Ambulance en brandweer samen naar reanimatiemelding in Brabant Midden-West-Noord

2042
0

Vanaf 2 december worden naast de ambulance ook  de beroeps brandweermannen en -vrouwen van Brandweer Midden- en West-Brabant gealarmeerd voor een reanimatie melding.

De eerste uitrukvoertuigen van de beroepsposten Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Moerdijk-Haven, Tilburg-Centrum en Tilburg-Vossenberg zijn uitgerust met een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Zodra een melding van een vermoedelijke hartstilstand bij de meldkamer (GMK) binnenkomt, worden zowel de politie als de brandweer gelijktijdig met twee ambulances gealarmeerd. De meldkamer ambulancezorg beslist of en wanneer de brandweer als AED-responder wordt ingezet. In die gevallen waarin de brandweer als eerste ter plaatse is, zal zij gaan reanimeren of assisteren van de al aanwezige personen. Zodra de ambulanceverpleegkundige ter plaatse komt, gaat de primaire verantwoordelijkheid voor de zorgverlening over naar deze persoon. Deze ambulanceverpleegkundige bepaalt welk personeel en materiaal verder voor de zorgverlening noodzakelijk is. De brandweer verricht desgewenst op aangeven van de ambulanceverpleegkundige ondersteunende werkzaamheden.
Alle eerste blusvoertuigen van deze posten beschikken over een AED als aanvulling op de reanimatie. Bij een melding van een plotselinge hartstilstand kan de brandweer als ‘AED-responder’ worden gealarmeerd.

De pilot met de AED duurt een jaar en wordt uitgebreid geëvalueerd.
Op basis van de ervaringen die zijn opgedaan met de inzet van de politie in dit hulpverleningsconcept en de resultaten daarvan, lijkt de uitbreiding naar de brandweer dan ook zeker gerechtvaardigd.

Het direct oproepen van de brandweer voor een reanimatie is niet nieuw in het verzorgingsgebied van de RAV Brabant Midden-West-Noord. In de gemeente Baarle-Nassau wordt dit al enkele jaren gedaan. De brandweervrijwilligers van Huijbergen, Zevenbergen en Willemstad hebben de inzet van de brandweer voor reanimatie al getest.

Daarnaast krijgen alle brandweerkazernes een AED aan de buitengevel geplaatst, die is aangemeld bij Hartslagnu.nl. Na een oproep is het de bedoeling dat de vrijwillige brandweerlieden na alarmering van Hartslagnu.nl direct naar het betreffende huisadres gaan en in afwachting van de ambulance starten met de reanimatie.

Het initiatief is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de betrokken gemeenten, de RAV Brabant Midden-West-Noord, GHOR, Brandweer Midden- en West-Brabant en Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

bron: ravbrabantmwn.nl

Vorig artikelCode 95, Ambulancechauffeur
Volgend artikelNieuwe ambulancepost en optima zorgen voor verbetering aanrijtijden