Home Ambulance – De Podcast de afleveringen

Ambulance – De Podcast de afleveringen

Abonneer via Apple Podcasts
Abonneer via Spotify

 

In “Ambulance – De Podcast” neemt ambulanceverpleegkundige Ivo van Asperen je mee in de wereld van de ambulancediensten. Iedere aflevering gaat hij in gesprek met verschillende gasten over onderwerpen rondom de pre-hospitale ambulancezorg.

# 11 Ontwikkelingen rondom reanimatie.
In deze Podcast ga ik in gesprek met Hans van Schuppen urgentie-anesthesioloog werkzaam in het UMC. Hans is nauw betrokken bij onderzoek naar reanimaties en met name airway management en ventilatie tijdens reanimaties pre hospitaal. Verder is hij expert binnen de Nederlandse Reanimatie Raad. In deze podcast bespreken we de ontwikkelingen/innovaties rondom de reanimatie zorg en gaan we in op mogelijk toekomstige veranderingen.

Volg Hans van Schuppen via www.dutchresus.com en de podcast via instagram: Ambulancedepodcast

Verduidelijking medische termen:

Lucas: Apparaat voor mechanische thorax compressie.
End tidal CO₂: niveau van CO₂ in de adem aan het einde van de uitademing.
ECMO: Extracorporele membraanoxygenatie
Intuberen: Beademingtube in de luchtpijp brengen
SAD/ Subglottic airway divice/i-gel/larynxmasker: Hulpmiddel om de luchtweg open te houden en iemand te beademen.
Capnografie: meten van de koolstofdioxideconcentratie (CO₂) in uitademingslucht.

#10 Lees het ongeval
In deze podcast ga ik in gesprek met Arjan de Klerk van de Forensische Opsporing Verkeer voorheen de VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) van politie Amsterdam. We hebben het over het ‘lezen’ van een ongeval. Arjan verteld hoe de FOV te werk gaat als ze ter plaatsen komen bij een ongeval. Ook geeft hij tips waar op te letten zodat je een ongeval beter kunt lezen. Airbags, remsporen, kreukelzones en gordels zullen de revue passeren. Verder gaan we kort in op de juridische aspecten tussen politie en ambulance.

#9 Het BOT van de Ambulancedienst
In deze podcast ga ik in gesprek met Ray Flu en Nico Molenaar. Beide zijn werkzaam als ambulanceverpleegkundige en tevens lid van het Bedrijfs Opvang Team (BOT) van een grote ambulancedienst. We zullen in deze podcast bespreken waarom intercollegiale opvang zo belangrijk is en wat de taken zijn van een BOT.

Hoe is dit veelal geregeld en waar krijgen zij mee te maken. Ook praat ik met Chistiane van de Meer over de Support Coach. Zij is medeontwikkelaar van een app die een ieder kan helpen die een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt. Ook is deze app geschikt voor een ieder die te maken heeft met stressvolle gebeurtenissen of voor familie van een persoon die werkt in een risicovol beroep.

#8 Veerkracht en presteren onder druk tijdens het werk op de ambulance.
In deze podcast ga ik in gesprek met Drs. Erik Hein en Ruben verlangen. We hebben het over presteren onder druk tijdens het werken op een ambulance. Erik Hein is bewegingswetenschapper, epidimioloog en psycholoog in opleiding en voormalig docent gevaarsbeheersing bij de politie. Ruben Verlangen werkt als docent bij het Medical training & simulation (METS) en is al 20 jaar werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Beide hebben mee-ontwikkeld en zijn actief als docent tijdens de de EMS Bootcamp voor ambulancepersoneel.

#7 Sirenes, striping en uniforms (geschiedenis deel 2)
In deze podcast ga ik met historicus en ambulanceverpleegkundige Drs. Thijs Gras in op een stukje geschiedenis. Namelijk die van de sirenes en de striping van ambulances. Ook zullen de uniformen aan bod komen. Tijdens dit gesprek laten we verschillende sirenes horen die gangbaar waren door de jaren heen. (Let op, gehoorbeschadiging op eigen risico).

#6 Ambulancezorg, altijd in beweging.
In deze podcast praat ik met Reggie Diets over zijn ervaringen en kijk op de ambulancezorg en hebben wij het over zijn boek ”Ambulancezorg, altijd in beweging”. Reggie heeft jaren als ambulanceverpleegkundige gewerkt en is nu nog werkzaam als Manager Onderwijs Ambulancezorg, Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg bij de regio Gelderland-Midden. Tevens werkt hij als docent-onderzoeker aan de faculteit geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Boek bestellen ga naar: www.rfdiets.nl

#5 Bachelor Medisch Hulpverlener in de ambulancezorg.
In deze podcast praat ik met 4 gasten over de Bacholor Medisch Hulpverlener in het ambulancevak.
Met Leonie van der Schans en Dominique Juffermans praat ik over de opleiding en het werken als medisch hulpverlener op de ambulance. Met werkbegeleider en ambulanceverpleegkundige Kevin Loureiro da Costa over het begeleiden van jonge professionals op de ambulance en met Mark Zandstra praat ik over zijn visie op de BMH. Mark heeft gewerkt als docent aan de Hogeschool van Utrecht.

#4 Ambulancedienst Schiphol (Airport Medical Service)
In deze podcast praat ik met ambulanceverpleegkundige Vincent Peters en ambulancechauffeur Sven Kerkvliet over hun werk op de ambulance van luchthaven Schiphol. Wat zijn de verschillen tussen werken bij een reguliere ambulancedienst en die van Airport Medical Services. In 50 minuten krijg je een aardig beeld wat het werk inhoudt en hoe bepaalde zaken geregeld zijn.

#3 Mobiel intensive-care transport normaal en nu in deze Corona tijd.
In deze podcast praat ik met Ruud van Bodegraven en Marcel Hartog over hoe het mobiele intensive-care transport normaal is geregeld en over de aanpassingen nu tijdens deze Corona crisis. Verder praat ik met anesthesioloog /MMT-arts van de HEMS Lifeliner 1 Victor Viersen over de impact van vliegen per helikopter op de stabiliteit van de beademde patiënt.

#2 Welke impact heeft het Coronavirus Covid-19 op de ambulancediensten?
In deze tweede podcast praat ik met drie ambulancehulpverleners over de impact die het Coronavirus heeft op het werk. Met welke problemen heeft het crisisteam van een ambulancedienst te dealen en hoe gaan de mensen hier zelf mee om. De ontwikkeling rondom het Coronavirus gaat super snel en informatie in deze podcast kan inmiddels al weer verouderd zijn.

#1 De Geschiedenis van de Ambulance
In deze eerste podcast praat ik met historicus en ambulanceverpleegkundige Drs. Thijs Gras over de geschiedenis van de ambulance. Ook praat ik met Margot Horning, één van de eerste vrouwen op de ambulance in Amsterdam.