Home Ambulance – De Podcast de afleveringen

Ambulance – De Podcast de afleveringen

Abonneer via Apple Podcasts
Abonneer via Spotify

 

In “Ambulance – De Podcast” neemt ambulanceverpleegkundige Ivo van Asperen je mee in de wereld van de ambulancediensten. Iedere aflevering gaat hij in gesprek met verschillende gasten over onderwerpen rondom de pre-hospitale ambulancezorg.

#25 Nu of nooit met Dai Carter (deel 2)
In deze aflevering, ga ik in gesprek met Dai Carter. Dai diende 13 jaar bij de Koninklijke Landmacht waarvan 10 jaar bij het KCT (Korps Commando Troepen) en voerde daar ook de functie medic uit. Hij ging 8 keer naar verschillende conflictgebieden en voerde daar geheime missies uit. Hij is één van de hoofdinstructeurs in het succesvolle tv programma Kamp van Koningsbrugge en schreef zijn boek, inmiddels de bestseller Nu of Nooit. Dit boek gaat over bouwen aan je mentale kracht met de levenslessen van een commando speciale operaties.

In deze podcast bespreken we de overeenkomsten tussen het werk op de ambulance en het werk wat Dai jaren lang deed. We hebben het onder andere over weerbaarheid, veerkracht, stress, discipline, de kracht van bewust ademen en zijn werk als medic.

#24 Nu of nooit met Dai Carter (deel 1)
In deze aflevering, ga ik in gesprek met Dai Carter. Dai diende 13 jaar bij de Koninklijke Landmacht waarvan 10 jaar bij het KCT (Korps Commando Troepen) en voerde daar ook de functie medic uit. Hij ging 8 keer naar verschillende conflictgebieden en voerde daar geheime missies uit. Hij is één van de hoofdinstructeurs in het succesvolle tv programma Kamp van Koningsbrugge en schreef zijn boek, inmiddels de bestseller Nu of Nooit. Dit boek gaat over bouwen aan je mentale kracht met de levenslessen van een commando speciale operaties.

In deze podcast bespreken we de overeenkomsten tussen het werk op de ambulance en het werk wat Dai jaren lang deed. We hebben het onder andere over weerbaarheid, veerkracht, stress, discipline, de kracht van bewust ademen en zijn werk als medic.

#23 Het MMT, waar helpen ze je mee?
In deze podcast ga ik in gesprek met 2 artsen van het MMT (Mobiel Medisch Team).
Te gast is Victor Viersen werkzaam als anesthesioloog in het UMC locatie AMC en daarbij nu 4 jaar werkzaam op de Lifeliner 1 traumahelikopter in Amsterdam gestationeerd op de VU. Mijn tweede gast is Xavier Moors kinderanesthesioloog in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis en inmiddels 11 jaar werkzaam als arts op de Lifeliner 2 trauma helikopter in Rotterdam. Xavier is tevens medisch manager ambulancezorg van RAV Brabant Midden West Noord.

In deze podcast bespreken we casuïstieken waarbij het MMT een meerwaarde kan hebben. We gaan in op de meerwaarde bij reanimaties, HOTT procedures, beknellingen en bespreken welke hulp zij de reguliere ambulance kunnen bieden. Hoe cancel je een MMT en hoe ervaren zij de samenwerking op straat en met hun HEMS Crew member. Kortom weer een interessante aflevering.

HOTT procedure: Hypovolemie, Hypoxie,Tension (spanningspneumothorax), Tamponade behandelen.
PEA: Polsloze elektrische activiteit, wel hartritme maar zonder pols (output).
ROSC: Return of spontaneous circulation
Coniotomie: Een chirurgische noodprocedure om in geval van een luchtwegobstructie de ademweg vrij te maken.

#22 Het SPART- model
Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Ambulancezorg Nederland en is onderdeel van het SPART-model scholingsprogramma.

In deze podcast ga ik in gesprek met 3 experts op het gebied van het SPART-model. Aan het woord zijn Matthijs de Visser, ambulanceverpleegkundige en Physician Assistant bij RAV Hollands Midden. Arjan Bruintjes, ambulanceverpleegkundige en Verpleegkundig Specialist bij RAV Utrecht en mijn derde gast is Bert Dercksen, medische manager van UMCG Ambulancezorg, anesthesioloog en MMT arts. Alle drie mijn gasten zijn lid van de Nederlandse ambulance protocollencommissie.
Ook te horen is Vivian Eijzenbach, coördinerend specialistisch inspecteur bij de IGJ (inspectie gezondheidszorg en jeugd) over gesignaleerde trends binnen calamiteitenonderzoeken in de ambulancezorg. Het klinisch redeneren blijkt daarin vaak een rol te spelen.
Gedurende deze podcast gaan we is op alle processtappen en bespreken we waarom dit model ons gaat helpen bij klinisch redeneren en uiteindelijk de zorg zal verbeteren.

S: Start & Situatie
P: Presentatie primaire klacht & Proloog
A: Algemeen onderzoek & Anamnese
R: Redeneren & Resultaat
T: Therapie & Transfer

#21 Rijden met OGS (Optische en geluidsignalen)
In deze podcast ga ik in gesprek met Marcel Hartog en Karel Simons.
Marcel is al meer dan 25 jaar werkzaam als rijdocent categorie A, B en C ,Inmiddels 12 jaar Ambulance chauffeur en senior rijinstructeur bij Ambulance Amsterdam en is hij werkzaam als docent specialistische rijopleidingen OGS + bij PROCentrum in Best.
Karel Simons heeft 10 jaar gewerkt bij de KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten) en is nu werkzaam als docent specialistische rijopleidingen OGS+ bij PROCentrum in Best.

Met beide gasten praat ik over het rijden met optische en geluidssignalen en welke aspecten daar bij komen kijken. We gaan in op de verschillen tussen opvallend en onopvallend rijden en de human factors die van invloed zijn op het rijden met OGS. Wat zijn de valkuilen? Waar moet deze rijopleiding uit bestaan en welke instanties rijden er eigenlijk met OGS in Nederland? Verder bespreken we de gedragsfactoren aan de hand van het net uitgekomen onderzoek “Rijgedrag van chauffeurs van voorrangsvoertuigen” van het Instituut Fysieke Veiligheid. Ik eindig deze aflevering met een korte kennisquiz over de Ambulance branche richtlijnen.

#20 HEMS Crew Member bij een Mobiel Medisch Team
In deze podcast ga ik in gesprek met Karel van de Klis en Albert Jan Bak.

Karel is werkzaam als ambulance verpleegkundige en heeft tevens 26 jaar gevlogen als HEMS crew member (verpleegkundige) op de Lifeliner 1 trauma helikopter. Hij heeft net afscheid genomen van het MMT (Mobiel Medisch Team), met hem praat ik over deze jaren en het werken bij zo’n specialistisch team. Albert Jan vliegt nu sinds een paar maanden in dezelfde functie. Met beide gasten praat ik over de opleiding toen en nu en het nut van het vliegtechnisch assessment. Verder gaan we in op de vliegtaken van de verpleegkundige (HCMer)op een traumahelikopter. Wat houdt het werk in en wat komt er allemaal bij kijken? Hoe gaat het navigeren in zijn werk en wat is het verschil met vliegen overdag en ‘s nachts. Hoe gaan beide heren om met heftige situaties en de emoties die er bij komen kijken. Kortom weer een informatieve podcast.

Voor meer informatie over de traumahelikopters: ANWB.NL


#19 ECMO Prehospitaal door het Mobiel Medisch Team
In deze podcast ga ik samen met co-host Arno Visser (ambulance verpleegkundige in Zuid Holland Zuid) in gesprek met 3 gasten. Namelijk met Dinis Dos Reis Miranda, intensivist in het Erasmus MC en Xavier Moors, pediatric anesthesioloog en medisch manager van RAV Brabant Midden West Noord. Beide heren zijn tevens werkzaam als MMT Arts op de Lifeliner 2 in Rotterdam. Verder zal aanschuiven Erwin Kompanje, filosoof, ethicus en werkzaam als klinisch ethicus in het Erasmus MC . In deze aflevering hebben wij het over ECMO prehospitaal door de Mobiel Medische Teams. Erwin zal in deze podcast de ethische kant hierop belichten. Deze podcast is live opgenomen tijdens een Webinar van de V&VN ambulancezorg vanuit de hangar van de Lifeliner 2 op vliegveld Rotterdam.

  • ECMO: Extra Corporale Membraan Oxygenatie (hartlongmachine)
  • ROSC: Return Of Spontanious Circulation
  • LUCAS: Apparaat voor Mechanische thorax Compressie
  • T 75: Tijd van 75 min

 

#17 #18 De meldkamer.
In deze podcast bestaand uit twee delen heb ik het met mijn gasten over het werk op een ambulancemeldkamer. Tijdens deel A: podcast #17 bespreek ik de geschiedenis van de ambulancemeldkamer. Dit doe ik samen met een vaste gast van de podcast namelijk historicus, ambulanceverpleegkundige en voormalig meldkamercentralist Drs. Thijs Gras. Ook zijn aangeschoven verpleegkundigen Kirsten Trip en Miriam Wieringa beide werkzaam als verpleegkundig centralist op de (MON) Meldkamer Oost Nederland. In deze podcast gaan we ook in op de 15 minuten grens die nu gehanteerd wordt binnen ambulance Nederland.

Tijdens deel B: podcast #18 praat ik met Kirsten en Miriam over het werk als verpleegkundig centralist op deze meldkamer. Ik wilde weten wat dit vak zo bijzonder maakt en vroeg hen naar wat zaken die mij interesseerde als collega binnen de acute zorg. We gaan in op de aanname, de uitgifte en de assessments die zij moeten afleggen.

 

# 16 Zorgevaluatie binnen de ambulancezorg.
In deze podcast ga ik in gesprek met Rogier Evenhuis en Jan hoefnagel. Rogier is werkzaam als verpleegkundig specialist, docent en instructeur bij onder andere de academie voor ambulancezorg, de AMLS en geeft expert classes. Jan als ambulance verpleegkundige, voorzitter V&VN ambulancezorg, initiator en bestuurder van Masterclass en AMLS, TECC, ALS instructeur. Beide zijn werkzaam op de ambulance binnen RAV Brabant Midden West Noord en voor deze podcast van belang zorgevaluatie begeleider. In deze aflevering hebben we het over het belang van zorgevaluatie binnen de ambulancezorg. Hoe is zorgevaluatie binnen hun dienst opgezet? Wat zijn de randvoorwaarden? Wat is “zebben”? Je hoort het allemaal in deze aflevering.

  • ACS: Acuut Coronair Syndroom
  • PHTLS: Pre-Hospital Trauma Life Support
  • AMLS: Advanced Medical Life Support
  • PHPLSL Pre-Hospital Paediatric Life Support
  • AAAA: Acuut Aneurysma Aorta Abdominalis
  • Stemi: ST elevatie myocard infarct.

#15 De Verpleegkundig Specialis…
In deze podcast ga ik in gesprek met Ruud Verhalle.

Ruud is werkzaam als Verpleegkundig Specialist binnen de RAV Brabant Midden West Noord.

Hij heeft jaren als ambulanceverpleegkundige gewerkt en is als Verpleegkundig Specialist verbonden aan het medisch staf bureau van zijn dienst. Ook werkt hij als Verpleegkundig Specialist op de VS- ambulance.

In deze aflevering hebben we het over de ontwikkelingen binnen de ambulancezorg en met name over de inzet van Verpleegkundig Specialisten en Physician Assistants. Wat is de meerwaarde en hoe worden deze ingezet?

Ook gaan we in op het belang van inzage in een zorgdossier. Oscar Francissen Physician Assistant van RAV Arnhem-Nijmegen zegt hier iets over in een geluidsfragment van een interview wat hij had met Joba van den berg CDA kamerlid.

 

# 14 En dan is het jouw kind dat alles overstijgt
In deze podcast ga ik in gesprek met Annemiek Valent.

Annemiek is werkzaam als ambulance chauffeur in Amsterdam. Ze werd op een zaterdagnacht tijdens haar nachtdienst met haar collega gestuurd naar een eenzijdig ongeval. Bij aankomst herkende ze de verwrongen auto die tegen de boom stond als die van haar ex. Een moment later kreeg ze te horen dat haar zoon Gian van negentien de bestuurder was en ter plaatse overleden was. Haar wereld stortte op dat moment in.

Annemiek schreef het boek “en dan is het jouw kind dat alles overstijgt” dat gaat over haar leven na dit ongeluk. Verder deelt ze hierin verhalen van politie, brandweer en collega’s die ter plaatsen waren en haar opvingen. In deze podcast vraag ik haar naar haar verhaal, wat het boek voor haar betekend en hoe ze terug kwam op de Ambulance.

BOT: Bedrijfs Opvang Team
EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

 

# 13 Het Ambulance Zorg Consult
In deze podcast ga ik in gesprek met Bert Dercksen, Medische Manager van UMCG Ambulancezorg, anesthesioloog en werkzaam als Mobiel Medisch Team arts (lifeliner 4). In 1982 is hij begonnen als ambulanceverpleegkundige in de pre-hospitale ambulancezorg.

Ook ga ik in gesprek met Wessel Stegers verpleegkundig specialist algemene gezondheidszorg, ambulance verpleegkundige en docent aan de Academie voor Ambulancezorg.

In deze aflevering hebben wij het over het Ambulance Zorg Consult (de zorg rondom eerste hulp ter plaatse). Ook gaan we in op het belang van bijscholing rondom dit onderwerp en bespreken we de ambulance zorg consult cursus die dit jaar gaat draaien bij de Academie Voor Ambulancezorg. Beide heren hebben mee-ontwikkeld aan deze tweedaagse bijscholingscursus. Verder zal er ingegaan worden op het SPART model. Dit model is de basis voor het nieuwe Landelijk Protocol Ambulancezorg (LPA).

FAST-test: (Face Arm Speech Time) is een snelle test om een cva bij iemand te herkennen.
Glascow coma scale: een schaal waarmee het bewustzijn van een persoon, van volkomen helder tot diep bewusteloos, kan worden weergegeven in een cijfer. de EMV score.
RTS Revised Trauma Score: De score geeft een beeld van de mate van direct levensgevaar van een ongevalsslachtoffer.
Syncope: flauwvallen

 

# 12 Wat te doen bij duikongevallen
In deze podcast ga ik in gesprek met dr. Thijs Wingelaar, militair duikarts bij de Koninklijke Marine. Hij schuift aan tafel vanuit zijn bestuursfunctie bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Verder ga ik in gesprek met dr. Jan Fräßdorf, anesthesioloog in het UMC locatie AMC, die tevens werkzaam was als duikphysician op Bonaire. Mijn derde gast is dr. Robert Weenink, anesthesioloog in het UMC, daarnaast gespecialiseerd in duikgeneeskunde en zodoende ook werkzaam bij de hyperbare tank. In deze aflevering bespreken we de pre-hospitale zorg rondom duikongevallen en gaan we in op de behandeling van decompressieziekte door middel van hyperbare zuurstoftherapie in de hyperbare tank.

Volg nieuws rondom de podcast via instagram: Ambulancedepodcast

Verduidelijking medische termen:

Pulmonaire alveolus: longblaasje
CPAP: continue positieve luchtwegdruk
Longoedeem: vocht lekt uit de bloedvaten in het longweefsel.
Pneumothorax: klaplong


 

# 11 Ontwikkelingen rondom reanimatie.
In deze Podcast ga ik in gesprek met Hans van Schuppen urgentie-anesthesioloog werkzaam in het UMC. Hans is nauw betrokken bij onderzoek naar reanimaties en met name airway management en ventilatie tijdens reanimaties pre hospitaal. Verder is hij expert binnen de Nederlandse Reanimatie Raad. In deze podcast bespreken we de ontwikkelingen/innovaties rondom de reanimatie zorg en gaan we in op mogelijk toekomstige veranderingen.

Volg Hans van Schuppen via www.dutchresus.com en de podcast via instagram: Ambulancedepodcast

Verduidelijking medische termen:

Lucas: Apparaat voor mechanische thorax compressie.
End tidal CO₂: niveau van CO₂ in de adem aan het einde van de uitademing.
ECMO: Extracorporele membraanoxygenatie
Intuberen: Beademingtube in de luchtpijp brengen
SAD/ Subglottic airway divice/i-gel/larynxmasker: Hulpmiddel om de luchtweg open te houden en iemand te beademen.
Capnografie: meten van de koolstofdioxideconcentratie (CO₂) in uitademingslucht.

#10 Lees het ongeval
In deze podcast ga ik in gesprek met Arjan de Klerk van de Forensische Opsporing Verkeer voorheen de VOA (Verkeers Ongevallen Analyse) van politie Amsterdam. We hebben het over het ‘lezen’ van een ongeval. Arjan verteld hoe de FOV te werk gaat als ze ter plaatsen komen bij een ongeval. Ook geeft hij tips waar op te letten zodat je een ongeval beter kunt lezen. Airbags, remsporen, kreukelzones en gordels zullen de revue passeren. Verder gaan we kort in op de juridische aspecten tussen politie en ambulance.

#9 Het BOT van de Ambulancedienst
In deze podcast ga ik in gesprek met Ray Flu en Nico Molenaar. Beide zijn werkzaam als ambulanceverpleegkundige en tevens lid van het Bedrijfs Opvang Team (BOT) van een grote ambulancedienst. We zullen in deze podcast bespreken waarom intercollegiale opvang zo belangrijk is en wat de taken zijn van een BOT.

Hoe is dit veelal geregeld en waar krijgen zij mee te maken. Ook praat ik met Chistiane van de Meer over de Support Coach. Zij is medeontwikkelaar van een app die een ieder kan helpen die een heftige gebeurtenis heeft meegemaakt. Ook is deze app geschikt voor een ieder die te maken heeft met stressvolle gebeurtenissen of voor familie van een persoon die werkt in een risicovol beroep.

#8 Veerkracht en presteren onder druk tijdens het werk op de ambulance.
In deze podcast ga ik in gesprek met Drs. Erik Hein en Ruben verlangen. We hebben het over presteren onder druk tijdens het werken op een ambulance. Erik Hein is bewegingswetenschapper, epidimioloog en psycholoog in opleiding en voormalig docent gevaarsbeheersing bij de politie. Ruben Verlangen werkt als docent bij het Medical training & simulation (METS) en is al 20 jaar werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Beide hebben mee-ontwikkeld en zijn actief als docent tijdens de de EMS Bootcamp voor ambulancepersoneel.

#7 Sirenes, striping en uniforms (geschiedenis deel 2)
In deze podcast ga ik met historicus en ambulanceverpleegkundige Drs. Thijs Gras in op een stukje geschiedenis. Namelijk die van de sirenes en de striping van ambulances. Ook zullen de uniformen aan bod komen. Tijdens dit gesprek laten we verschillende sirenes horen die gangbaar waren door de jaren heen. (Let op, gehoorbeschadiging op eigen risico).

#6 Ambulancezorg, altijd in beweging.
In deze podcast praat ik met Reggie Diets over zijn ervaringen en kijk op de ambulancezorg en hebben wij het over zijn boek ”Ambulancezorg, altijd in beweging”. Reggie heeft jaren als ambulanceverpleegkundige gewerkt en is nu nog werkzaam als Manager Onderwijs Ambulancezorg, Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg bij de regio Gelderland-Midden. Tevens werkt hij als docent-onderzoeker aan de faculteit geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Boek bestellen ga naar: www.rfdiets.nl

#5 Bachelor Medisch Hulpverlener in de ambulancezorg.
In deze podcast praat ik met 4 gasten over de Bacholor Medisch Hulpverlener in het ambulancevak.
Met Leonie van der Schans en Dominique Juffermans praat ik over de opleiding en het werken als medisch hulpverlener op de ambulance. Met werkbegeleider en ambulanceverpleegkundige Kevin Loureiro da Costa over het begeleiden van jonge professionals op de ambulance en met Mark Zandstra praat ik over zijn visie op de BMH. Mark heeft gewerkt als docent aan de Hogeschool van Utrecht.

#4 Ambulancedienst Schiphol (Airport Medical Service)
In deze podcast praat ik met ambulanceverpleegkundige Vincent Peters en ambulancechauffeur Sven Kerkvliet over hun werk op de ambulance van luchthaven Schiphol. Wat zijn de verschillen tussen werken bij een reguliere ambulancedienst en die van Airport Medical Services. In 50 minuten krijg je een aardig beeld wat het werk inhoudt en hoe bepaalde zaken geregeld zijn.

#3 Mobiel intensive-care transport normaal en nu in deze Corona tijd.
In deze podcast praat ik met Ruud van Bodegraven en Marcel Hartog over hoe het mobiele intensive-care transport normaal is geregeld en over de aanpassingen nu tijdens deze Corona crisis. Verder praat ik met anesthesioloog /MMT-arts van de HEMS Lifeliner 1 Victor Viersen over de impact van vliegen per helikopter op de stabiliteit van de beademde patiënt.

#2 Welke impact heeft het Coronavirus Covid-19 op de ambulancediensten?
In deze tweede podcast praat ik met drie ambulancehulpverleners over de impact die het Coronavirus heeft op het werk. Met welke problemen heeft het crisisteam van een ambulancedienst te dealen en hoe gaan de mensen hier zelf mee om. De ontwikkeling rondom het Coronavirus gaat super snel en informatie in deze podcast kan inmiddels al weer verouderd zijn.

#1 De Geschiedenis van de Ambulance
In deze eerste podcast praat ik met historicus en ambulanceverpleegkundige Drs. Thijs Gras over de geschiedenis van de ambulance. Ook praat ik met Margot Horning, één van de eerste vrouwen op de ambulance in Amsterdam.