Home Algemeen In de media Ambulance biketeam in Haarlemse binnenstad

Ambulance biketeam in Haarlemse binnenstad

987
0
Vrijdagnacht 16 augustus en zaterdagnacht 17 augustus worden ambulance- biketeams ingezet in de Haarlemse binnenstad. Een ambulancebiketeam bestaat uit een ambulancechauffeur en een ambulanceverpleegkundige. Hun fietsen zijn met al het noodzakelijke materieel uitgerust.De inzet van de bikers vindt dit jaar gelijktijdig plaats met Haarlem Jazz, dagen waarop veel bezoekers worden verwacht.

Vorig jaar is bij wijze van proef een ambulance biketeam ingezet in Haarlem tussen eind augustus en midden oktober. Omdat de resultaten positief waren, komt het biketeam ook dit jaar in actie. De ambulancemensen trekken samen op met het horecateam van de politie.

Positieve proef

Uit de evaluatie van de proef blijkt dat meer dan 80 procent van de inzet van de ambulancebikers  bestond uit het verlenen van eerste hulp. Het ambulance biketeam zorgde vooral op de zaterdagavonden voor aanvulling op het reguliere aanbod van Ambulancezorg binnen Kennemerland.

Verder blijkt uit gegevens van de regionale meldkamer dat een ambulance biketeam in het uitgaansgebied betere responstijden oplevert dan die van een ambulance; 3,9 minuten voor de ambulancebikers tegenover een gemiddelde responstijd van 8,4 minuten voor een ambulance. (Responstijd is de tijd vanaf melding tot aankomst op de plek van een incident).

Het uitgaanspubliek en de politie van Kennemerland oordelen overwegend positief over de ambulancebikers. Hun aanwezigheid werkt ook preventief. Zo ondervingen of onderbraken ambulancebikers louter door hun aanwezigheid diverse vechtpartijen en voorkwamen ze een aantal onnodige ambulance-inzetten in het horecagebied.

Andere data waarop de ambulancebikers worden ingezet zijn zaterdag 7 en 14 september en zaterdag 19 en 26 oktober. De bikers werken tussen 23.00 en 06.00 uur.

Vorig artikelNieuws over SP enquête onder ambulancepersoneel
Volgend artikelWeg vrij voor ambulancepost Beuningen
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.