Home Algemeen Algemeen Ambulance Amsterdam trots op trainingen Wees Voorbereid 2.0

Ambulance Amsterdam trots op trainingen Wees Voorbereid 2.0

798
0

20 trainingen hebben er vanaf juni al plaatsgevonden in het opleidingscentrum van Ambulance Amsterdam aan de Karperweg en tot het einde van het jaar volgen er nog 23 trainingen. Maar liefst 43 keer wordt de training Wees Voorbereid 2.0 in 2018 door eigen en externe instructeurs gegeven aan alle verpleegkundigen en chauffeurs van de ambulance/zorgambulance en meldkamer centralisten van Ambulance Amsterdam.

Trainen rollen taakverantwoordelijken GGB
De Wees Voorbereid 2.0 scholing is een vervolg op de Wees Voorbereid scholing die Ambulance Amsterdam in 2017 heeft gegeven. In 2017 lag de nadruk op het bekend raken met het Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)-model en hoe deze toegepast wordt in de praktijk. Dit jaar ligt de nadruk van de scholing 2.0 op de uitvoering van de taakverantwoordelijkheden Command & Control, Triage en Treatment. De communicatielijnen binnen de GGB-structuur komen aan bod en ook het bovenregionale gewondenspreidingsplan krijgt aandacht in de training.

Eigen ETS-instructeurs
Het is voor het eerst dat Ambulance Amsterdam gebruik maakt van ETS. Daniel Erisman, docent ontwikkelaar en sinds kort ook ETS Senior Instructor, vertelt: ‘In oktober 2017 ben ik samen met zes andere collega’s opgeleid tot ETS Basic Instructor. Mede doordat wij zoveel trainingen wilden gaan uitvoeren in 2018 en er ook meer vraag was bij andere RAV’en in onze regio, waren er ook meer Senior Instructors nodig die specifiek bij RAV-trainingen ingezet konden worden. Daarom heb ik begin dit jaar gelijk de Senior opleiding erachter aan gedaan. De ontwikkeling van de training heb ik samen met een ervaren Senior Instructor gedaan en de eerste trainingen hebben wij samen begeleid. Een soort train-de trainer, coaching on the job. Nu ben ik als Senior verantwoordelijk voor de begeleiding en uitvoering van de oefening’.
Naast de opgeleide ETS-instructeurs binnen Ambulance Amsterdam worden de trainingen ook mogelijk gemaakt door de inzet van regionale ETS-instructeurs, aangezien de omvang van het aantal trainingen te groot was om alleen door Ambulance Amsterdam zelf uitgevoerd te kunnen worden.

Organisatie
Een hele klus dus om te organiseren, maar Diana van der Voort van Bureau Opleiden heeft samen met haar collega’s Jorge Brito Rodrigues en Kris Russcher alle touwtjes strak in handen: ‘Er komt inderdaad heel wat bij kijken om deze ambitie van 43 trainingen waar te kunnen maken, naast alle andere opleidingsactiviteiten die georganiseerd en gepland moeten worden. Deelnemers worden ver van tevoren ingepland, dit komt in hun werkrooster te staan. De eigen instructeurs van Ambulance Amsterdam worden ingepland om de trainingen te geven, maar doordat het zoveel trainingen zijn, kunnen zij dit niet allemaal zelf verzorgen. Basic en Senior Instructors vanuit de regio zijn gevraagd om de trainingen te komen begeleiden. Daarnaast moesten de ETS-sets en benodigde middelen voor de training geregeld worden en het vervoer wat hiermee samenhangt. En tenslotte alle andere zaken die bij de organisatie van een training komen kijken, onder andere catering, verwerken van evaluaties, de financiële afhandeling, maar dan 43 keer!’

Opleidingsbeleid
Gertjan Lieftinck, manager van de Afdeling Opleiden, is dan ook heel trots op zijn team dat ze dit voor elkaar hebben gekregen, maar ook met de hulp van de instructeurs uit de regio. ‘Naast alle andere OTO-activiteiten die wij dit jaar hebben uitgevoerd, is het fantastisch dat we met elkaar hebben kunnen zorgen dat deze grote exercitie tot uitvoering is gebracht. De Afdeling Opleiden heeft naast de reguliere opleidingen een belangrijke rol in de organisatie van OTO-activiteiten en mede hierdoor wordt het OTO-jaarplan ook ieder jaar gerealiseerd. De visie van de directie op opleiden is hierbij ook zeker ondersteunend: opleidingen zijn niet vrijblijvend en hebben een verplicht karakter binnen Ambulance Amsterdam. Opleidingsdagen worden ingepland in de roosters van de medewerkers. In december 2017 heeft er bij ons een kwaliteitsvisitatie Crisisbeheersing en OTO plaatsgevonden en wij kregen van de visitatiecommissie het compliment dat ze ons opleidingsbeleid als een best practice voor de regio zien. Daar waren wij heel blij mee!’.

Tevreden deelnemers
Maar het mooiste compliment zijn de reacties van tevreden deelnemers die aangeven dat ze de training als leerzaam en nuttig hebben ervaren. Ambulance Amsterdam evalueert alle opleidingsactiviteiten en voor de Wees Voorbereid 2.0 trainingen hebben zij in augustus de eerste maanden van de training tussentijds geëvalueerd. 116 deelnemers hebben de evaluatie ingevuld en gemiddeld geven zij het cijfer 8,3 aan de training. ‘Dit is natuurlijk heel erg fijn, dat de training goed wordt ontvangen, men de training zou aanraden aan anderen en zelfs aangeeft dat deze training vaker herhaald moet gaan worden. Deelnemers geven aan dat de training goed aansluit op de praktijk en dat is waar je het voor doet’, aldus Daniel Erisman. Gertjan Lieftinck vult aan: ‘Naast de goede beoordelingen pakken wij de aanbevelingen vanuit de deelnemers natuurlijk ook op. Dat is de reden om een tussentijdse evaluatie te doen, om de training nog beter te kunnen maken!’

Diana, Daniel en Gertjan kijken uit naar de 23 resterende trainingen en hebben alle drie hetzelfde streven: ‘Een leerzame praktische training aanbieden, waarbij het gemiddelde cijfer vanuit de deelnemers aan het eind van dit jaar nog steeds een 8,3 of hoger is. Dan is deze OTO-activiteit geslaagd!’

bron: Spoedzorg.net

Vorig artikelGewondenkaart wordt per 1 oktober 2018 vervangen
Volgend artikelOnderzoek naar de acute CVA-zorgketen: de ARTEMIS-trial
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.