Home Algemeen Algemeen Alle afsluitingen zichtbaar door LSBS, landelijke blokkade server

Alle afsluitingen zichtbaar door LSBS, landelijke blokkade server

1363
0

Het is altijd al een doorn in het oog van elke bestuurder van een voorrangsvoertuig waaronder ambulancechauffeurs; een wegafsluiting!

Al enkele jaren worden er maatregelen genomen om in het steeds drukker wordende verkeer en de aanpassingen die door de wegbeheerder worden gedaan de aanrijtijden van ambulances zo kort mogelijk te houden. De meeste winst is te behalen in het snel doorrijden naar het inzetadres, hiervoor zijn de blauwe lampen en de sirene nodig. De afgelopen jaren is hierin een flinke verbeterslag gemaakt door gebruik te gaan maken van LED verlichting, deze verlichting heeft in tegenstelling tot de traditionele halogeen lampen met spiegels veel meer licht intentietijd en dus veel eerder en beter zichtbaar ook overdag. Ook het gebruik van de akoestische signalen is weer onderwerp van gesprek, zie ons item over de test met de luchthoorn in de regio Gooi en Vechtstreek. Echter gaat er nog steeds veel tijd verloren met het vinden van het juiste huisnummer, toegang tot het terrein of wegafsluitingen.

Daar lijkt nu een eind aan te komen met de invoering van het LSBS, de landelijke blokkade server. Enkele RAV-en of regio´s werken al langer met een systeem waarin de wegafsluitingen door wegwerkzaamheden of evenementen gemuteerd worden in citygis. Echter wanneer er een ambulance van een andere regio binnen de regio komt kan deze geen gebruik maken van deze informatie en is de kans op “vaststaan” nog steeds aanwezig.

CityGIS heeft de opdracht van ambulancezorg Nederland ontvangen voor het bouwen van een landelijke server waar de wegafsluitingen van alle regio’s in gemuteerd kunnen worden. Alle aangesloten regio’s hebben vervolgens deze informatie beschikbaar. In het kort betekend het dat de informatie landelijk beschikbaar komt.

Landelijke beschikbaarheid is heel wenselijk. In een pilot werken er al enkele jaren twee RAV’s samen met de roadblockserver. Dit zijn Witte Kruis Noord- en Oost Gelderland en RAV IJsselland. Samen hebben zij gemiddeld 245 roadblocks per dag (!) actief in een gebied van ongeveer 5.000 vierkante kilometer. Dit zijn slechts 2 van de 25 RAV’s, dus er is nog winst te behalen. Extra voordeel is dat roadblocks meespelen in het bepalen van het inzetvoorstel in GMS (via Gis voor Meldkamer). Een afsluiting van een belangrijke weg of bijvoorbeeld een oeververbinding kan leiden tot een aanpassing van het inzetvoorstel en daarmee wordt direct en concreet bijgedragen aan het belang van de zorgvrager.

Alles staat natuurlijk met het op de juiste manier invoeren van de wegafsluiting, begin en einddatum en natuurlijk de begin en eindtijd.Vervolgens wordt er geverifieerd bij het berekenen van de route of deze nog afsluitingen tegenkomt. Deze worden aangeduid met een melding op het scherm en een icoontje.  Ook wordt er een indicatie gegeven van de eventuele langere reistijd.

Wanneer de LSBS, landelijke blokkade server beschikbaar is en in gebruik wordt genomen is op dit moment nog niet bekend.

Als we hierover meer informatie hebben, dan zullen we dit natuurlijk melden via ons portal.

 

Vorig artikelOmstanders schieten te hulp…
Volgend artikel“De keten van samenwerking” Wie komen wij op straat tegen?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.