Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

MMT Congres 2015 “Time flies”

2 oktober, 2015 / 09:00 - 17:00

€150

Het is 20 jaar geleden dat het eerste helikopter-Mobiel Medisch Team in Nederland een rol heeft gekregen in de prehospitale hulpverlening. In de afgelopen 20 jaar is de prehospitale hulpverlening verregaand veranderd. Het is meer geprofessionaliseerd, er wordt intensief samengewerkt met de verschillende ketenpartners en ook tussen de verschillende “kolommen”.

Wat is er veranderd? Hoe ziet de toekomst van de prehospitale hulpverlening eruit? Hoe denkt men hierover in het buitenland? Wat kunnen we verwachten voor de komende 20 jaar?

We kijken naar samenwerkingsverbanden en taakherschikkingen. Niet alleen binnen 1 kolom maar wellicht ook over de verschillende prehospitale kolommen heen.

Registratie via : http://www.mmtcongres.nl/registratie

Programma MMT congres 2 oktober 2015

Het MMT congres wordt geopend door een bekend persoon. Wie? Daarvoor moet je je inschrijven en komen!

Het programma gaat verder met een plenaire sessie waarin een aantal veiligheid aspecten rondom (nachtelijke) helikopter landingen aan bod komt.

Na de koffiepauze zijn er meerdere parallelle sessies. Er is een ruim aanbod van verschillende workshops en lectures met een variëteit aan onderwerpen.

De dag wordt weer afgesloten met een plenaire sessie waarin onder andere aandacht is voor het incident in Alphen aan de Rijn met de verschillende betrokken ketenpartners. En een kort blik op wat we in de toekomst kunnen verwachten.

“Kijk eens mee met de piloot”

Deze workshop wordt buiten gehouden. ANWB Medical Air Assistance vliegt hiervoor speciaal een van haar helikopters over naar de congres locatie. Leo, of een collega ANWB-MAA piloot, kent als piloot de helikopter van binnen en van buiten en deelt deze kennis met iedereen die zich inschrijft voor deze workshop.

“ins en outs van nieuwe vrachtwagens”

Deze workshop wordt buiten gehouden. Provectus is een gespecialiseerd bedrijf in technische hulpverlening en geeft een workshop over de hulpverlening aan personen in en om vrachtwagens. Daarvoor nemen zij nieuwe en beschadigde trucks  mee naar het congres.

“ins en outs van alternatief aangedreven voertuigen”

Deze workshop wordt buiten gehouden. Provectus is een gespecialiseerd bedrijf in technische hulpverlening. Deze workshop gaat over de specifieke en nog onbekende risico’s van deze voertuigen van de toekomst en de gevolgen daarvan op de hulpverlening bij ongevallen.

“Pro-Con debat ProQ&A versus NTS”

De meldkamers ambulance dienst kozen de afgelopen jaren een gestandaardiseerd uitvraag systeem voor hun triage. De ene meldkamer koos voor proQ&A, een andere voor NTS. Welke is nu de beste? In het pro-con debat komen we daar misschien achter, een mooie discussie komt er zeker.

“Interactieve casuïstiek bespreking”

Achteraf is het altijd makkelijk praten. En dat is precies wat we gaan doen ! Interactief passeren mooie casussen de revue.

“CRM communicatie training tussen de ketenpartners”

Het verkrijgen van een ‘plaatje’, over de werkelijke situatie ter plaatse en tijdens een hulpverlening is uitdagend. Zeker als je het moet vormen op basis van telefoontjes en mobilofoon communicatie. In deze workshop oefenen we met behulp van Crew Resource Management (CRM) technieken en echte meldkamer tapes deze belangrijke vaardigheid.

“LPA 8, wervelkolom immobilosatie, 1 jaar verder”

Bij de invoering van LPA 8 is het wervelkolom immobilisatie protocol wel het meest besprokene en omstreden protocol. Wie heeft er niet mee te maken gehad! Tijdens deze sessie komen de voorstanders, maar ook tegenstanders van dit protocol aan bod. Hoe staat het ervoor 1 jaar na de invoering en hoe moet het verder?

“invasieve technieken MMT: ervaringen”

Het zal je gebeuren: een thoracotomie op straat onder je balkon. Het overkwam een Rotterdamse actrice in Amsterdam. Zij had de tijd om er over te twitteren met haar volgers. Maar wat kun je als hulpverlener verwachten wanneer een Mobiel Medisch Team een borstkast opent? Waarom doen ze dat eigenlijk en hoe?

“MMT en wetenschap”

Prehospitaal wetenschappelijk onderzoek doen is niet eenvoudig. Niet 1 casus is het zelfde en wat verstandig is in een ziekenhuis kan op straat minder verstandig zijn. Daarnaast lopen onderzoekers tegen allerlei praktische problemen aan om onze patiënten goed te kunnen vervolgen. Deze lezing gaat over deze praktische problemen en mogelijke oplossingen. Er is ook aandacht voor een landelijke prehospitale studie bij slachtoffers met schedelhersenletsel, BRAINPROTECT.

“Beknelling en bevrijdingstechnieken”

Voertuigen veranderen en het verkeer wordt complexer met steeds meer soorten voertuigen. Ook de inzichten over hoe een bekneld slachtoffer te bevrijden zijn aan verandering onderhevig. De technieken om slachtoffers te bevrijden moeten dus mee veranderen.  Na deze lecture is iedereen weer up to date!

samenwerking in de keten van hulpverlening: wie kom je op straat tegen?

De hulpverlening op straat wordt steeds complexer, door alle burgerinitiatieven met onder andere sms berichten zal men steeds vaker “andere” hulpverleners tegen komen zoals burgers. In de deze lecture komt aan de hand van een casus, met geluidsbanden van de meldkamer en de beeldvorming op straat,  zo’n “complexe” hulpverlening aan bod.

“Intubatie door Ambulance verpleegkundigen: Supraglottisch vs Infraglottisch”

Ook in de prehospitale wereld is het supraglottisch airway device inmiddels gemeengoed. Is dit beter, of  moeten we toch vasthouden aan de klassieke intubatie? In dit debat komen we hier misschien achter, het beloofd in ieder geval een leuke discussie te worden

“lastige besluiten prehospitaal”

Iedereen herkent het wel. Een inzet en een situatie waarin je een lastig besluit moet maken. hoe ga je om met deze ethische kwesties, wat kan wel en wat kan niet.  Een neonatoloog zal aan de hand van een recente prehospitale casus de keuzemogelijkheden (of moeilijkheden) bespreken. Wellicht heb je meer houvast voor zo’n lastig besluit na deze lecture.

“Intoxicaties, hippe drugs”

De “intoxicant” tijdens een dienst. Wat is er dit keer gebruikt? Is er weer een nieuwe drug of een nieuwe combi? Of een oude drug in nieuw jasje? Hoe hou je dit allemaal bij, wat wordt er nu veel gebruikt in de drugsscene en waar moet je op letten.

“De rol van het MMT in de GHOR richtlijn”

Sinds de beruchte oudjaarsnacht in Volendam is er veel veranderd in de rampenzorg in Nederland. Ook de GHOR richtlijnen zijn aan verandering onderhevig. Sinds de invoering van LPA 8 is er nog meer veranderd. Wat is nu de rol van het MMT in deze GHOR richtlijnen?

“Lazarus Fenomeen”

De nachtmerrie van elke hulpverlener. Je verklaart iemand dood, verteld de familie het slechte nieuws en vlak voordat je de hulpverlening beëindigd gaat de patiënt plots weer ademen! Wat gebeurt er eigenlijk, hoe kan dit en kunnen we dit voorkomen?

“Prehospitale Echo”

Waarom wordt er prehospitaal echografie toegepast? Wat kan je er allemaal mee doen en zien en wat is de meerwaarde prehospitaal?

“De juiste patiënt naar het juiste ziekenhuis”

Wat heeft deze patiënt en welke behandeling en zorg hoort daarbij? Kan ik daarvoor naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of moeten we toch naar het ziekenhuis verder weg. En kan de patiënt dit langere transport aan?

“Cancel of doorkomen”

In deze lecture gaan we dieper in op het cancelen van het (primair) meegestuurde MMT of het laten doorkomen. Soms zijn deze beslissingen complex en is er twijfel. Wat zijn de cancelcriteria? Hoe pas ik die toe? Of is het MMT hier toch een aanvulling en moeten ze doorkomen?

“WS: Luchtweg”

Het luchtweg management in een vogelvlucht aan de hand van casuïstiek. Tegenwoordig is er een veelvoud van hulpstukken beschikbaar voor het luchtwegmanagement, wat is wanneer zinvol om te gebruiken, welke strategie kan je volgen, wat is veilig voor de patiënt?

“WS: Stolling/Vulling”

Wat is stolling? Hoe werkt het en wat gebeurd er met de stolling als iemand een trauma heeft of aan het verbloeden is? In LPA 8 is het geven van tranexaminezuur bij een hyovolemische shock met uitwendige verbloeding toegevoegd. Waarom? Wat doet het eigenlijk? Welke infuusvloeistof moet ik gebruiken en wat zijn de effecten hiervan op de stolling?

“Human Factors”

In de luchtvaart is het al langer bekend en inmiddels doen Human Factors ook hun intreden in de medische wereld en dus ook prehospitaal. Wat zijn human factors en waarom zijn ze zo belangrijk?

“WS: Neurologie”

Een belangrijk aandeel van de zorgvraag prehospitaal zijn neurologische problemen. In deze lecture wat meer verdieping over welke neurologische problemen je kan tegenkomen en wat je dan het beste kan doen.

“Zorg voor de oudere Patiënt”

De vergrijzing en de steeds ouder wordende mens zijn een feit.  Door de veroudering van het lichaam veranderen er veel zaken op onder andere de fysiologie (oa circulatie en ademhaling) de farmacologie en farmacotherapie (hoe reageert iemand op medicatie etc). We kunnen ze niet zomaar behandelen als een normale, wat oudere volwassene.

“Concentratie van zorg”

Door  nieuwe medische inzichten, bezuinigingen en reorganisatie van de zorg is er steeds meer sprake van concentratie van zorg in een bepaald ziekenhuis. Dit heeft ook prehospitaal gevolgen, niet alleen logistiek (verlengen van aanrijtijden tot ziekenhuizen) maar heeft ook gevolgen bij het lokale ziekenhuis.

“ALS Richtlijnen”

Elke 5 jaar worden de ALS richtlijnen opnieuw “up te date” gebracht met de op dat moment bekende onderzoeken en literatuur. Daardoor zijn er de afgelopen 15 jaar grote veranderingen geweest in de ALS richtlijnen. In oktober 2015 komen de nieuwste richtlijnen uit. In deze lecture een inzicht in de richtlijnen.

“Agressietraining”

Het komt steeds vaker voor dat een patiënt, familie of omstanders agressief zijn naar jou als hulpverlener. Deze workshop wordt begeleid door Luniek en met behulp van een ervaren trainer en acteur krijg je handvaten over hoe om te gaan met deze agressie.

“De Zorg voor het acute kind”

Dat kinderen geen “kleine volwassenen” zijn weten we allemaal, maar wat is er anders aan/bij kinderen? Daarbij komt ook nog dat kinderen minder vaak medische hulp nodig hebben en er daarom dus ook minder exposure is aan hulpverlening bij kinderen. Hoe ga ik hiermee om.

“Hulp aan de HV”

In de prehospitale hulpverlening kom je veel tegen. Het ene heeft wat meer impact dan het andere. Maar wat zijn de gevolgen van de zaken die je ziet en meemaakt? Hoe ga je daar mee om? Ook de hulpverlener kan behoefte hebben aan (psychische) hulp.

“De ambulance helikopter”

Het is een feit: Nederland heeft een ambulance helikopter. Wat gaat deze ambulance helikopter doen, waar lopen ze tegenaan, en hoe loopt het nu, kort na de start van de ambulance helikopter?

“WS: Simulatiegame”

Via een game console een 112 inzet simuleren en oefenen. Een training was nog nooit zo leuk!

“Fysieke Veiligheid”

Wat betekent de term “eigen veiligheid” eerst eigenlijk. Welke gevaren kom je prehospitaal tegen en hoe ga je daar mee om.

Gegevens

Datum:
2 oktober, 2015
Tijd:
09:00 - 17:00
Kosten:
€150
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
http://mmtcongres.nl

Organisator

FASE VOF
E-mail:
info@mmtcongres.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Hotel van der Valk Zwolle
Nieuwleusenerdijk 1
Zwolle, 8028 PH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)38 8000 800
Bekijk de site van Locatie

Wil je een evenement aanmelden gebruik dan het TIP formulier