Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Euro-Navigator (Leiden)

16 september, 2015 / 08:00 - 18 september, 2015 / 17:00

€175

Op 16,17 en 18 september 2015 wordt in Leiden de allereerste Nederlandse Euro-Navigator gehouden.

De zogenaamde Navigator conferenties worden jaarlijks op elk continent georganiseerd door de IAED.

De IAED is de afkorting van de International Academies of Emergency Dispatch, en is verantwoordelijk voor de inhoud van, de ontwikkeling van en het bewaken van de intakeprotocollen op de meldkamers van ambulance, brandweer en politie.

Daar waar op het vasteland van Europa jaarlijks de Duitstalige landen verantwoordelijk waren voor de organisatie, heeft de IAED nu gekozen voor Nederland als gastland.

Met een dekkingsgraad van 60% van alle 112 MKA meldingen in 11 meldkamers met 13 RAV regio’s betrokken en 1 meldkamer die het brandweerprotocol gebruikt, was het niet meer dan logisch dat ook Nederland de Europese conferentie zou organiseren.

Op elk continent ter wereld vindt momenteel jaarlijks een Navigator conferentie plaats zodat aan alle medewerkers van de meer dan 3000 meldkamers die de protocollen gebruiken, een gelegenheid wordt geboden om te leren, ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

Door deze grootschaligheid en in jaren opgedane kennis is het ook mogelijk om experimenten uit te voeren en één van de experimenten is dat de conferentie in Leiden in meerdere talen gehouden wordt.

Er zijn plenaire sessies in het Engels en daarnaast zijn er presentaties in het Italiaans, het Duits en het Nederlands.

Op 16 september vindt er in de ochtenduren een workshop plaats welke betrekking heeft op het behalen van het allerhoogste kwaliteitsniveau en hoe de meldkamer naar het beste prestatieniveau kan komen.

Deze workshop laat zien wat er geleerd is van de meldkamers die deze hoge niveaus behaald hebben en daarmee het predicaat van Accredited Center of Excellence (ACE) hebben behaald, met als doel meldkamers te motiveren om de ACE status zo snel als mogelijk te behalen.

Deze ACE status is een wereldwijde standaard die objectiveerbaar aantoont dat de meldkamer alles in het werk stelt om het voor de burger/melder/eenheden ter plaatse/centralist veilig te maken en de hoogst mogelijke zorg te bieden.

En niet onbelangrijk, dat de meldkamer ook in staat is om dit hoge niveau continue te waarborgen.

Dat het behalen van deze standaard heel veel van de meldkamers en haar medewerkers vraagt mag blijken uit het feit dat er van de >3000 meldkamers maar slechts 250 meldkamers over de ACE certificering beschikken.

In Nederland is 1 van de 11 meldkamers dichtbij dit hoge prestatieniveau.

De ACE meldkamers hebben hun processen en procedures dermate onder controle en transparant, dat zijn naast kwaliteitsbewaking ook kunnen werken aan innovatie.

Deze workshop is kosteloos en staat open voor iedereen die zich wil verdiepen in het bereiken van het allerhoogste prestatieniveau wat mogelijk is voor een meldkamer.

Als schoolvoorbeeld voor Nederland kan de meldkamer in Sankt Pölten in Nieder Österreich dienen. Deze Meldkamerorganisatie heeft vier dependances en acteert op het niveau van een volledige zorgmeldkamer. Alle zorg gerelateerde vragen komen op deze meldkamer binnen variërend van het invullen van een SOS kettinkje, het organiseren van zuurstofbommen bij patiënten die thuis aan de beademing liggen, tot het aannemen van meldingen via het Nationale noodnummer met alle denkbare varianten die tussen deze uitersten liggen. Door de volledige beheersing van de processen en de procedures is het ook mogelijk gebleken om de automatisering op een hoog niveau te brengen. Ziekenhuizen huisartsen en meldkamer raadplegen elkaars dossiers zodat exact duidelijk is wat er per discipline met de melder/patiënt is afgesproken. Een ander voorbeeld is, dat door het invoeren van een zogenaamde McDonalds knop, er geen enkele verbale communicatie meer plaats vindt tussen eenheden van ambulance en brandweer en de meldkamer. Met de vele aan te sturen eenheden bespaart dit dagelijks om en nabij de 6 uur aan communicatie.

De directeur van deze meldkamer zal de allereerste presentatie op donderdag 17 september gegeven.

De conferentie wordt op 17 september officieel geopend door de burgemeester van Leiden en de voorzitter van de IAED. Na deze officiële openingshandeling wordt bekendgemaakt welke centralist is uitgekozen als centralist van het jaar (Dispatcher of the Year). Deze uitverkiezing heeft meerdere doelen. Enerzijds het binnen de AMPDS gemeenschap waarderen van een centralist die op vele fronten een zeer hoog prestatieniveau heeft behaald en anderzijds door dit publiekelijk te maken, het meldkamerwerk meer bekend bij de buitenwereld te maken.

Deze individuele waardering van een functionaris is in Nederland geen gemeengoed. Natuurlijk zijn wij trots op een medewerker die een heel hoog kwaliteitsniveau behaald maar in zijn algemeenheid wordt dit niet uitgebreid gedeeld.
In de rest van de wereld is gebleken dat deze publieke waardering zeer motiverend voor de individuele medewerker werkt, maar ook binnen zijn/haar meldkamer een positieve spin-off geeft. Door de uitverkiezing van centralist van het jaar, laat de IAED publiekelijk zien, zeer trots te zijn op de uitgekozen medewerker, die daarmee het boeiende vak van meldkamercentralist symboliseert.

Hoewel het de eerste keer is dat deze conferentie in Nederland georganiseerd wordt en er nog heel veel te leren valt, is alles in het werk gesteld om het programma zeer gevarieerd te laten zijn. Het lijkt erop dat de organisatie daarin geslaagd is.

Iedere betrokkene/geïnteresseerde in het meldkamerproces kan zich inschrijven als deelnemer voor deze conferentie. Men hoeft niet specifiek voor een AMPDS meldkamer te werken.

Inschrijven kan plaatsvinden via de website van de IAED http://www.emergencydispatch.org/EURONAVIGATOR/?lang=nl

mocht dit problemen geven dan volstaat een mail naar paul.engelen@prioritydispatch.eu

Gegevens

Begin:
16 september, 2015 / 08:00
Einde:
18 september, 2015 / 17:00
Kosten:
€175
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,
Site:
http://www.emergencydispatch.org/EURONAVIGATOR/?lang=nl

Organisator

EURO NAVIGATOR
Bekijk de site van Organisator

Wil je een evenement aanmelden gebruik dan het TIP formulier