Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Congres: Herken letsel door geweld

6 maart, 2015 / 09:30 - 17:00

€195

Als verpleegkundige krijg je regelmatig te maken met slachtoffers van geweld. Zowel in het ziekenhuis, de thuiszorg, een gevangenis, een asielzoekerscentrum en op de ambulance kun je betrokken raken bij geweldszaken, en kun je een grote bijdrage leveren aan het signaleren en documenteren van bijvoorbeeld kindermishandeling, ouderenmishandeling en huiselijk geweld.

Toch wordt mishandeling te vaak over het hoofd gezien. Zou jij niet ook veel beter willen leren “kijken”? Wanneer zijn letsels eigenlijk verdacht? En welke oorzaken kunnen eraan ten grondslag liggen?

Tijdens het congres Herken letsel door geweld leer je onder meer

  • hoe je verdachte letsels herkent
  • hoe je voorkomt dat je onzorgvuldig te werk gaat op een plaats delict
  • wat je wel of niet tegen de politie mag zeggen
  • wat je moet doen als je huiselijk of eergerelateerd geweld vermoedt
  • welke protocollen je moet volgen bij kinder- of ouderenmishandeling
  • welke verschijnselen en afwijkingen duiden op een niet-natuurlijke dood

Download hier de folder: Congres Herken letsel door geweld

 

Programma

09.30 uur
Ontvangst met koffie en thee

10.00 uur
Opening. Dagvoorzitter Marcellino Bogers

10.10 uur
Waar raakt het forensisch onderzoek het medisch onderzoek?
Piet Machielse, verpleegkundig specialist en forensisch verpleegkundige, Erasmus MC, Rotterdam en Rik Maliepaard, operationeel expert, Regionale Recherche Forensische Opsporing Politie, Rotterdam
In deze presentatie worden de afdelingen Spoedeisende Hulp en de Forensische Opsporing dichter bij elkaar gebracht. We nemen je aan de hand van twee casussen mee naar de plaats delict. Deze casussen bouwen we op als scenario, zodat het een echte plaats delict wordt. We laten zien wat de politie aantreft en waar je als (ambulance)verpleegkundige op moet letten. Vanzelfsprekend gaat de hulpverlening te allen tijde voor alles, maar dat hoeft niet ten koste van alles te gaan. Wat doen we als de plaats delict wordt verplaatst naar de spoedeisende hulp? Wat tref je aan? Sporen? Letsel? Wat mag je wel of niet tegen de politie of de politiearts zeggen? Daarnaast komen wet- en regelgeving ook aan de orde.

10.45 uur
Huiselijk en eergerelateerd geweld
Hilde Bakker, senior-adviseur/projectleider Huiselijk en seksueel geweld & Veiligheid, MOVISIE, Utrecht
Veel mensen lijden (soms dagelijks) onder de gevolgen van geweld in het gezin, soms speelt de hele familie hierin een rol. Wat verstaan we onder eergerelateerd geweld en wat is het verschil met huiselijk geweld? Zorgverleners zien en horen veel in gezinnen, maar vaak is de drempel om bij (vermoedens van) geweld te handelen groot. De – ook voor de zorg verplichte – Meldcode Huiselijk Geweld helpt de professional om de juiste stappen te zetten. Bij eergerelateerd geweld zijn deze net even anders.

11.20 uur
Pauze

11.50 uur
Kindermishandeling
Sandra Nootenboom, forensisch (kinder)verpleegkundige en coördinator opleiding Forensische Verpleegkunde, Utrecht
Is kindermishandeling een medische diagnose of een strafbaar feit? Tijdens de presentatie krijg je aan de hand van casuïstiek die herkenbaar is voor alle doelgroepen in de zorgverlening een kijkje in de keuken van letseldiagnostiek. Praktijk en wetenschap wisselen elkaar daarbij af. De relatie tussen waarheidsvinding en het proces van hulpverlening wordt aan de orde gesteld. Maar wat is de waarheid dan? En welke rol heb jij in de keten waarbij kindermishandeling mogelijk aan de orde is?

12.25 uur
Ouderenmishandeling
Marianne van der Krans-Vlug, projectleider & preventiemedewerker Ouderenmishandeling, Veilig Thuis, Utrecht
Jaarlijks worden er naar schatting 200.000 ouderen van boven de 65 jaar mishandeld door partners, familie, huisvrienden of zorgverleners. Mantelzorgers kunnen overbelast raken, en overgaan tot het (onbedoeld) verwaarlozen of mishandelen van ouderen. Het is een onacceptabel maatschappelijk probleem dat vaak onvoldoende zichtbaar is. Het tijdig herkennen van ouderenmishandeling kan veel leed voorkomen. Als zorgprofessional speel je daarbij een cruciale rol. Zijn er aanwijzingen voor fysiek geweld? Wat zijn verdachte letsels, wat is de differentiële diagnose? Ook de mogelijke signalen uit de omgeving die kunnen aangeven dat er sprake is van mishandeling, komen aan de orde: hoe ga je om met vermoedens van mishandeling? Welke protocollen moeten hierbij gevolgd worden? En hoe maak je je vermoedens bespreekbaar met slachtoffers en mogelijk daders?

13.00 uur
Lunch

13.45 uur
Letsel en letsel
Bertine Spooren, forensisch arts, KNMG, Utrecht
Wat is de rol van de (forensisch) verpleegkundige in het herkennen van ‘verdacht’ letsel? En welk letsel is eigenlijk verdacht? Hebben de forensisch verpleegkundigen hun plek gevonden en: vindt ‘hun dokter’ dat ook? Voor verpleegkundigen een kennismaking met letsel en wat daaraan verdacht kan zijn, voor de forensisch verpleegkundige een verdieping en inspiratie om de rol van de forensisch verpleegkundige op de werkplek nog steviger gestalte te geven. Zorgvuldig, prikkelend, samen met jullie, en dat in 30 minuten.

14.20 uur
Seksueel geweld
Iva Bicanic, psycholoog/ coördinator Landelijk Psychotraumacentrum / Centrum Seksueel Geweld, UMC Utrecht
Dr. Iva Bicanic is in 2014 gepromoveerd op het onderwerp verkrachting bij adolescenten en stond aan de wieg van het eerste Centrum Seksueel Geweld in het UMC Utrecht. Het centrum biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Hier worden slachtoffers van 0-100 jaar eerst opgevangen door een (forensisch) verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp, waarna forensische, medische en psychologische deskundigen gezamenlijk hun werk doen. Zo wordt onder optimale condities bewijsmateriaal verzameld, kunnen geslachtsziekten en zwangerschappen worden voorkomen en kan er snel begonnen worden met psychische hulp. In de presentatie wordt de werkwijze van de verpleegkundige toegelicht en de belangrijke rol die hij/zij vervult. Tevens wordt een profiel geschetst van de patiënten die gebruik maken van het Centrum Seksueel Geweld in de acute fase.

14.55 uur
Pauze

15.25 uur
Medisch beroepsgeheim en justitie
Jolanda van Boven, VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau voor de Gezondheidszorg, Arnhem
Het beroepsgeheim beschouwd in de nieuwe maatschappelijke context. De overheid eist:
– ‘één gezin, één plan, één regisseur’;
– preventie & vroegsignalering;
– zorg en veiligheid moeten met elkaar in verbinding;
– meldcode huiselijk geweld kindermishandeling;
– sociale wijkteams.
Dit vraagt om een herijking van de contouren van het beroepsgeheim, maar wat betekent dit voor hulpverleners in hun dagelijkse praktijk, aan welke eisen zijn zij gebonden?

16.00 uur
Het verschil tussen natuurlijk en niet-natuurlijk overlijden
Frank van der Goot, klinisch en forensisch patholoog, Centrum voor Forensische Pathologie, Baarn en Symbiant Pathology Expert Centre, Alkmaar
Over de postmortale verschijnselen en afwijkingen die duiden op een niet-natuurlijke dood. En over het verschil tussen lijkvlekken en blauwe plekken, strangulatiesporen, puntbloedinkjes, schotwonden en tekenen van seksueel misbruik.

16.35 uur
Dagafsluiting met verrassende act

17.00 uur
Borrel

 ______________________________

Accreditatie
Accreditatie is toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 5 punten, en is aangevraagd bij het Verpleegkundig Specialisten Register.

Gegevens

Datum:
6 maart, 2015
Tijd:
09:30 - 17:00
Kosten:
€195
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Site:
www.congressenmetzorg.nl

Organisator

Congressen MetZorg
Telefoon:
030 7512487
E-mail:
info@congressenmetzorg.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

ReeHorst
Bennekomseweg 24
Ede, 6717 LM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0318-750300
Bekijk de site van Locatie

Wil je een evenement aanmelden gebruik dan het TIP formulier