Home Algemeen Algemeen 375 euro eigen risico, ambulance wordt geweigerd

375 euro eigen risico, ambulance wordt geweigerd

3676
0

In de Leeuwarder Courant is afgelopen week een artikel verschenen die de relatie tussen het verplicht eigen risico en het accepteren van kwalitatieve ambulancezorg op straat aan de kaak stel. Dit artikel heeft op sociale media veel reacties los gemaakt. De reacties varieerden van “onwaar” tot “dit is echt heel erg”.

Feit is natuurlijk dat het eigenlijk niets uitmaakt.
Eerste hulp ter plaatse is altijd kosteloos voor de zorgvrager. Pas als er ook vervoerd wordt naar een eindbestemming ontstaat er een declarabele rit. Dát is het moment dat het eigen risico als sneeuw voor de zon smelt. Maar ja, zou dat niet ook gebeuren als je je op andere wijze meldt in het ziekenhuis op de spoedeisende hulp ? Wij van ambulanceblog.nl denken dat áls de ambulanceverpleegkundige een reden ziet om een zorgvrager in te sturen, dat het dan weloverwogen is binnen de geprotocolleerde zorg en de individuele afweging die ter plaatse gemaakt wordt. Het vervolgtraject na overdracht in een kliniek zal direct (alsnog) het einde betekenen van het eigen risico voor dat jaar.
Immers, de hoogwaardige zorgstandaard in de Nederlandse ziekenhuizen heeft een prijskaartje.

Lomper geformuleerd zou je toch wel dom zijn om de advanced life support van een ervaren team op straat in de wind te slaan, zelf met je “ezel en huifkar naar het ziekenhuis te hobbelen” om daar alsnog vast te stellen dat je eigen risico volledig benut gaat worden.

Dat brengt ons tot een ander inzicht: Gaat het wel om de ambulancezorg ? Of zijn dit “zorgmijders” die ook het vervolgtraject niet zullen gebruiken. Dat is zorgelijk, want we weten allemaal dat uitgestelde zorg meestal leidt tot hogere (maatschappelijke) kosten.
Enfin, communiceren zorgverzekeraars wel voldoende over de effectiviteit en consequenties van het niet of juist wel aangaan van zorg ?
Ligt hier nog een schone taak voor marktpartijen, overheid ?

We zijn heel benieuwd !
We hebben -voor het eerst sinds de oprichting van dit blog- de reactiemogelijkheid opengezet.
Laat dus gerust je visie* achter en deel het met je branchegenoten !

*Wil je reageren op dit artikel dan kan dit, middels een reactie onder dit artikel of via ons TIP formulier.
Reacties worden na interne beoordeling zo spoedig mogelijk geplaatst.

 

Origineel artikel uit de Leeuwarder Courant:

De meldkamer van Ambulancezorg Groningen krijgt bij ongevallen steeds vaker te horen dat ambulances moeten wegblijven.

Mensen kunnen of willen in dergelijke gevallen niet betalen voor gespecialiseerd vervoer naar het ziekenhuis, zegt Ronald de Vos, medisch manager van de Ambulancezorg Groningen. Hij benadrukt dat mensen die letsel hebben, bang zijn voor de kosten die ambulancezorg met zich meebrengt. ,,Ze willen hun eigen risico niet aanspreken en kunnen daarmee hun gezondheid geweld aan doen.”

Volgens Vos werpt het verplichte eigen risico van straks 375 euro in de ziektekostenverzekering een drempel op in de zorg. Hij kan niet zeggen hoe vaak in Groningen ambulancevervoer naar het ziekenhuis wordt geweigerd. ,,We registreren die gevallen niet, maar we hebben het er wel over.”

Het is een trend, aldus Vos. ,,Bij de meldkamer vinden ze het lastig om hiermee te dealen. Want wat doe je wanneer een moeder ambulancezorg weigert voor haar kind?” Volgens de medische manager is het voorgekomen dat er toch een ambulance werd gestuurd. ,,Toch eventjes kijken hoe de situatie is en indien nodig iemand er van overtuigen dat we zorg moeten verlenen.”

Ambulancezorg respecteert het recht op zelfbeschikking van iemand die niet per ambulance naar het ziekenhuis vervoerdwil worden. ,,We dwingen niemand mee te gaan”, benadrukt Vos. Directeur Bert Benthem van Ambulancezorg Groningen legt uit dat in het geval van eerste hulp ter plaatse en geen vervoer naar het ziekenhuis, niets in rekening wordt gebracht.

De Vos stelt dat het weigeren van de ambulance landelijk onderwerp van gesprek is bij de medisch managers van ambulancediensten. ,,Politiek gezien staat de kwestie niet op de kaart. Het heeft ook nog niet geleid tot juridische conflicten of juris-prudentie. Toch moeten we hier iets mee, omdat het speelt.”

Bij RAV Fryslân, de koepel voor het Friese ambulancevervoer, zijn geen gevallen van ambulanceweigeraars bekend. Woordvoerster Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland wilde gisteren weten in hoeverre ook ambulancediensten in andere delen van het land tegen de ‘eigen risicokwestie’ aanlopen. In een officiële verklaring laat ze weten dat bij Ambulancezorg Nederland geen signalen zijn binnengekomen dat veel mensen geen ambulance zouden willen in verband met de kosten.

Bron: Leeuwarder Courant
http://www.lc.nl/friesland/gewonden-willen-geen-ambulance-bij-ongeval-17689143.html

 

Vorig artikelAmbulancekleding beschermd? Tijd voor duidelijkheid en eenduidigheid!
Volgend artikelMeer onderscheid tussen reguliere ambulancezorg, evenementenhulpverlening en burgerhulpverlening
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.